heet u van harte welkom op haar website!

Nieuws voor jou uit de archiefdoos!


Sterker mens worden’ bij Sterren van Morgen

BN De Stem I Sjoerd Marcelissen I 4 november 2019 I 18:56 I


BREDA/OOSTERHOUT - De bal als middel om hogerop te komen. Niet alleen in het voetbal, maar ook in de maatschappij. Het is het idee Sterren van Morgen, een begrip in Breda-Noord. Drijvende kracht Amine Bakbachi regelt al jaren straatvoetbaltoernooien en trainingen voor jongeren. De meest getalenteerden mogen zelfs spelen tegen jeugdteams van Vitesse, NAC of Den Bosch. 


De afgelopen tijd heeft Sterren van Morgen een vlucht genomen. ,,Professioneler”, noemt Bakbachi het. Er zijn uitstapjes naar het buitenland. Zo speelde een team met tienjarige talenten tegen Red Bull Leipzig, legde Bakbachi grote sponsors vast als Decathlon en kunnen scholieren bij hem stage lopen.  ,,Door dergelijke sponsors bestaan we nog.” Het tripje Leipzig was een bliksembezoek. ,,Met de auto heen, overnachting in een hotel, de dag erna spelen en na de wedstrijd terug.”


"Door dit soort filmpjes zijn ze gemotiveer­der, deze mensen zijn het goede voorbeeld. Het leert de jongeren om de straatmen­ta­li­teit op de juiste manier toe te passen."

- Amine Bakbachi, Sterren van Morgen


Op een papiertje tekent Bakbachi de organisatie, die draait op vrijwilligers, uit. ,,We hebben de breedtesport, gericht op sociale cohesie en sociale controle. We hebben de topsport, met talentontwikkeling.” Alle wegen leiden naar één doel: ,,Een sterker mens worden. Met de pijlers respect, mentaliteit en discipline.” 


Galatasaray

Nieuw zijn de ambassadeurs, beroemdheden tegen wie de jongeren opkijken. Zoals Ömer Bayram, voetballer bij het grote Galatasaray in Turkije, en opgegroeid bij Sterren van Morgen. Of de populaire Bredase fitnessvlogger Mobicep en de muziektweeling Twin N Twice. De tieners, veelal van multiculturele komaf, kijken op tegen deze persoonlijkheden.  Bakbachi: ,,Door dit soort filmpjes zijn ze gemotiveerder, deze mensen zijn het goede voorbeeld. Het leert de jongeren om de straatmentaliteit op de juiste manier toe te passen.” 


"De sociale cohesie gaat achteruit Uit de woningen trekken rijken weg en komen armen terug. De middenmoot is er niet. De wijk moet geen dumpplek worden, anders heb je straks miljoenen nodig om alles te te repareren."

- Amine Bakbachi , Sterren van Morgen


‘Duwtje in de rug‘

Bij wedstrijden zijn saamhorigheid en cultuur belangrijker dan resultaat, zo is de filosofie. ,,Als ouders aan mij vragen of hun zoon profvoetballer kan worden, antwoord ik dat wij niet het juiste adres zijn.  Ze moeten zich ontwikkelen als persoon, zodat ze als ze 18 of 19 zijn goed terechtkomen in de maatschappij.” ,,Het geeft je een duwtje in de rug”, zegt Tarique Wüstlich. De negentienjarige Oosterhouter voetbalde in een van de teams, maar loopt nu stage bij Sterren van Morgen. Hij houdt onder meer het Instagram-account bij en organiseert trainingen bij PCP.


Daarmee blijft Sterren van Morgen dicht bij de basis, zoals Abdelhak Bakbachi - vader ván - de stichting in 2006 optuigde. Toen was het initiatief een reflex op de jongerenoverlast in Breda-Noord; het voetbal moest de jongens van de straat houden. Amine Bakbachi maakt zich wel zorgen over de huidige status van de Hoge Vucht. Volgens hem dreigt het opnieuw de verkeerde kant uit te gaan. Hij ziet een stijgende werkloosheid en meer jongeren die richting de criminaliteit drijven. ,,De sociale cohesie gaat achteruit Uit de woningen trekken rijken weg en komen armen terug. De middenmoot is er niet. De wijk moet geen dumpplek worden, anders heb je straks miljoenen nodig om alles te te repareren.”


Sterren van Morgen verrast met voetbaloutfits

BredaVandaag I 12 maart 2018 | 14:19 I


HOGE VUCHT - Oprichter en dragende kracht van de Sterren van morgen Abdel Bakbachi (58) is zaterdag verrast met outfits voor zijn voetbalteam.

Bakbachi begon de Sterren van Morgen twaalf  jaar geleden nadat een team van hem een toernooi in De Scharen had gewonnen. Deze sterren waren jongeren die in plaats van rondhangen op straat elke dag gingen voetballen met Bakbachi. Op die manier zorgde hij ervoor dat de jongens hun energie konden uiten in samenspel, samen voetballen in plaats van kattenkwaad uithalen en de buurt tot overlast zijn.


Sinds 2009 zijn de Sterren van Morgen een officieel stichting. Zonder reguliere subsidie maar met vele vrijwilligers staan ze elke dag klaar voor vele jongeren hun ouders.


“In december sprak ik Abdel en een aantal sterren en hun ouders”, vertelt Christine de Moor. “Vele ouders vertelden mij dat het fantastisch zou zijn als de jongens eens een echt eigen tenue zouden hebben.”


De Moor vond de stichting 'Best Besteed’ bereid om deze tenues te sponsoren De tenues zijn ontworpen door Sven van Assels, eindexamen leerling van mediavormgeving Art en Design van het ROC.


Winnaars stadsfinale Cruyff Court 6vs6 bekend!

Breda-Actief I 14-04-2016 I


Op woensdagmiddag 13 april gingen vier meiden- en vier jongensteams de strijd aan voor de Bredase eer tijdens de stadsfinale van het Cruyff Courts 6 vs 6 kampioenschap. Het Cruyff Court aan de Hamdijk was het toneel voor een heerlijke voetbalmiddag. Een bijzondere en sportieve dag met spannende wedstrijden waar soms zelfs strafschoppen aan te pas kwamen. Uiteindelijk mag het jongensteam van De Sterren van Morgen en het meisjesteam van De Eerste Rith zich stadswinnaar van Breda noemen. Wat een mooie prestatie, gefeliciteerd!


De middag stond ook in het teken van van fairplay en respect en de teams hielden zich naast voetbal ook bezig met allerlei sportieve spellen zoals op een doek puntenschieten en een hooghoudwedstrijd. Deze laatste deze was gesponsord door Decathlon.


Voorrondes

Voorafgaande aan de stadsfinale waren er twee voorrondes: op het Cruyff Court Hamdijk en op het Cruyff Court Kesteren. Ter ere van Johan Cruyff werden de voorrondes gestart met een minuut lang klappen. Tijdens de voorrondes werd enthousiast en met respect gestreden om een plaatje in de stadsfinale. Zo gingen de jongens van de St. Maerte en de Hoogakker door naar de finale en waren de meiden van De Eerste Rith en de Cutie Kittys het tweede team van de Eerste Rith erbij. Het toernooi werd compleet gemaakt door deelname van de jongens van de Sterren van Morgen en de jongens van IBS de Okba. Ook waren er twee meiden teams van IBS de Okba bij. 


Regionale Kwartfinale

'De kampioenen van Breda': het jongensteam van De Sterren van Morgen en het meisjesteam van De Eerste Rith verdedigen op woensdag 18 mei de Bredase eer. In Oosterhout vindt op dat moment de kwartfinale plaats. Veel succes en plezier tijdens de wedstrijden!


Sterren van Morgen naar landelijke finale KNVB Straatvoetbalfinale

BredaVandaag I 28 juni 2015 | 8:45 I


BREDA - Voor de Sterren van Morgen, jonge straatvoetballers uit de Hoge Vucht, moet het zondag een grote dag worden. In Haarlem nemen ze deel aan de landelijke finale van het KNVB Straatvoetbaltoernooi 2015. Hun trainer Amine Bakbachi reist vol optimisme af naar deze eindstrijd. “In 2010 werden wij op 28 juni landskampioen. Ik hoop dat de geschiedenis zich herhaalt. Die datum is in elk geval gunstig voor ons.”


De Sterren van Morgen plaatsten zich afgelopen weekend voor de landelijke finaledag, door de districtsfinale in Weert te winnen. Eerder waren de jonge voetballers uit Breda-Noord al de sterksten bij de regionale voorronde in Roosendaal. “We zijn trots dat we in de finale staan, want landelijk doen 22.000 jongens aan deze kampioenschappen mee”, aldus Bakbachi.


De spelers die in Haarlem om de landstitel strijden, zijn: Mehmet Sari (11), Tamir Al Bousaksaki (11), Ziggy Anasagasti (12), Soefian Al Hawary (12) en Yassine Ben Zahra (11). Al deze jongens komen uit de Hoge Vucht. Ze spelen ook op het veld, bij Jeka, Baronie, Boeimeer en TSC. Als begeleiders gaan mee naar Haarlem: Maikel Resort en Abdelhak Bakbachi, die beiden aan de basis stonden van  Sterren van Morgen, de stichting die kinderen van 8 tot 18 jaar sport en cultuur aanbiedt.


“Wij bereiken intussen 300 tot 400 jongeren in Breda-Noord”, vertelt Bakbachi trots. Wat hem wel steekt, is dat zijn stichting amper financiële steun krijgt van de gemeente. ,,Professionele organisaties krijgen grote subsidies, maar zij bereiken hun doelgroep amper. Wij moeten het doen  met 5000 euro subsidie. Buurtbewoners, ooms, tantes, vaders en moeders willen hun kinderen heel graag aan het werk zien in Haarlem. We zouden graag een bus voor hen huren, maar daarvoor hebben we het geld niet. Jammer, want dit soort activiteiten zijn juist heel belangrijk voor de buurt.”

 

Breda - oktober - december 2013

 

Sterren van Morgen mag na overleg met de Gemeente Breda en buurtonderneming Noord-Oost wijkAvontuur gebruik maken van de gymzaal in de Hoge Vucht.

Het gebied de Hoge Vucht bestaat uit de wijken Biesdonk, Geeren-Zuid, Geeren-Noord en de Wisselaar. Samen met  partnerorganisaties Migrantenraad en Breda-Actief zijn intensieve gesprekken met de gemeente Breda gevoerd om een eigen functionele plek te krijgen, zodat de stichting door kan gaan met het aanbieden van sport- en spel activiteiten voor de jongeren in Breda-Noord, gezien de vraag maar ook de noodzaak. De gesprekken die gevoerd zijn met de gemeente hebben geleid tot een overeenkomst en nu is de sportzaal beschikbaar gesteld gedurende drie maanden voor de stichting in de wijk tot eind 2013. Nu zijn we begonnen met het dagelijks aanbieden van activiteiten, deze worden verzorgd door vrijwilligers met hart voor de wijk en haar jonge inwoners. Zij ontvangen hier geen vergoeding voor en doen dit op puur vrijwillige basis. Ontzettend bedankt!

 

Sterren van Morgen verslaan Advendo

 

Breda-8 januari 2012 >>>Lees verder

 

Emotionele Thema-avond schept saamhorigheid

Breda-6 september 2010


Een hoge opkomst

Afgelopen maandag 6 september organiseerde Stichting Sterren van Morgen in buurthuis Geeren-Zuid aan de Cornelis Joosstraat een unieke thema-avond.Deze avond stond in het teken van verbroedering, kennismaking en emotie. Veel persoonlijke verhalen deden de ronde en het was af en toe moeilijk voor het aanwezige publiek zijn tranen in te houden. Na zes uur kon het startschot gegeven worden voor deze avond. De zaal stroomde langzaam vol en iedereen had het ontzettend naar zijn zin. Vrouwen die participeren aan het project Woman Fit Fitness onderdeel van de Stichting Sterren van Morgen waren tevens van de partij. De jeugdige deelnemers aan het sport-en cultuurproject waren daarnaast volop vertegenwoordigd. Diverse instanties waren aanwezig, zoals CVP, Oneness Africa, IWMO, De Club van 20, Surplus Welzijn, Platform Marokkanen, Breda-Actief en de Migantenraad. Er was sprake van een uitwisseling van contact tussen maatschappelijke instanties en de lokale burgers. Maar waar de avond nu werkelijk om draaide, waren de  thema’s die behandeld zouden worden gedurende deze bijeenkomst. Achtereenvolgens zouden respectievelijk de thema’s “Vrouwen in de maatschappij”, “Sporten bij Sterren van Morgen” en “De leefwereld van jongeren” behandeld worden. De avond werd gepresenteerd door het duo Nada en Naoufal, die het beide voortreffelijk deden. Nada en Naoufal zijn beiden werkzaam als vrijwilligers bij Sterren van Morgen.


Stereotypen en vooroordelen

Het thema “Vrouwen in de Maatschappij” werd verzorgd door gastspreker Mouna Jabrane. Mouna Jabrane is voorzitter van de stichting N.O.R.(Nederlandse Organisatie voor Remigratie) uit Amsterdam. Zij kwam speciaal uit Amsterdam om als eerste gastspreker het woord te voeren. Mouna Jabrane vertelt hoe zij vanuit Marokko de positie van de vrouw heeft beleefd. Daarna laat zij aan de hand van voorbeelden zien dat veel vooroordelen gebaseerd zijn op stereotypen. Zij vangt aan met het verhaal van haar oma wiens echtgenoot ziek was. Haar oma nam de opvoeding van maar liefst negen kinderen op zich en heeft als vrouw veel te verduren gehad. Toch zijn al haar nakomelingen goed terechtgekomen. Zij genieten allemaal een goede opleiding en hetzelfde geldt voor de moeder van gastspreker Mouna Jabrane. De locatie waar dit zich allemaal afspeelt is het naoorlogse Casablanca. Doordat de moeder van Mouna een opleiding heeft gevolgd, komt zij te werken bij IBM in Casablanca zonder hoofddoek te midden van Marokkaanse Joden. Zowel haar moeder als Mouna hebben deze periode als zeer positief ervaren. Mouna Jabrane vertelt dat het beeld wat men heeft van de vrouw toch erg gekleurd kan zijn. Op latere leeftijd besluit Mouna om naar Parijs te vertrekken om aldaar de Champs Elysées te bezichtigen en haar vleugels uit te slaan. Uiteindelijk belandt ze in Nederland om daar met eigen middelen vanuit Marokko een bestaan op te bouwen in Nederland. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, heeft zij dus met privémiddelen uit het land van herkomst hier een leven opgebouwd. In Nederland richt ze een eigen stichting op die ze met eigen geld runt zonder subsidies van lokale overheden zoals de gemeente. Haar stichting Nederlandse Organisatie voor Remigratie ondersteunt Marokkaanse Nederlanders die willen remigreren naar Marokko. Mouna Jabrane probeert met haar verhaal stereotypen te doorbreken, die vastgeroest zijn in onze leefwereld. Mouna Jabrane sluit af met het aangrijpende verhaal van haar zus, Touria Jabrane. Zij was in Marokko jarenlang actief als actrice, toneelspeler en criticaster van het Marokkaanse regime. Zij begaf zich op glad ijs door gedurende haar carrière zich kritisch uit te laten over het Marokkaanse beleid inzake mensenrechten. In 2007 wordt Touria Jabrane gebeld door de Marokkaanse koning Mohammed VI of ze het ambt van minister van Cultuur niet wil aannemen. Mouna Jabrane vertelt dat haar zus Touria Jabrane niet meer weet hoe te reageren op dit nogal onverwachte verzoek. Zij krijgt enige bedenktijd en besluit het te doen, zodat er toch sprake kan zijn van enige vooruitgang in de democratisering van het land. De crux van het verhaal ligt volgens Mouna Jabrane in het feit dat vrouwen actief en maatschappelijk betrokken dienen te zijn. Zij dienen zich te mengen in het publieke debat en hun rechten op te eisen.


Sport en erkenning

Nadat menigeen een traantje had weggepinkt, was het de beurt aan de volgende gastspreker Maikel Resort. Hij behandelde het tweede thema  “Sporten bij Sterren van Morgen”. Maikel Resort, werkzaam bij Surplus Welzijn, voorzitter van de Stichting Mamio en trainer van Sterren van Morgen gaf eerst een persoonlijke introductie alvorens hij vertelde over het sporten bij de Sterren van Morgen. Maikel Resort is opgegroeid in de Bijlmer. Hij vertelt hoe hij op jonge leeftijd vele kansen heeft gemist. Zijn doelstelling bestaat eruit om jongeren de kansen te laten pakken, die zij nu tot hun beschikking hebben. Het milieu in en rond de Bijlmer heeft een negatieve uitwerking op Maikel gehad, zo vertelt hij. Er heerste veel criminaliteit en de jeugd had weinig te doen. Door de komst van zijn eerste kind realiseerde Maikel dat er iets moest veranderen in zijn leven. Via zijn huidige collega Harold wordt hij gevraagd om jongeren te ondersteunen in Breda. Het op en neer reizen tussen Breda en Amsterdam, wordt hem te veel, waarna hij besluit om zich definitief in Breda te vestigen. Het leven in Amsterdam heeft hem zodanig gevormd, dat hij besluit om zijn leven te wijden aan de jeugd. Hij noemt zijn debuut als jongerenwerker zeer moeilijk. Het heeft hem veel tijd en gewenning gekost om te acclimatiseren. Doordat hij via zijn werk een sportopleiding volgt bij het CIOS, mag hij ook sportlessen geven. Zo geeft hij al geruime tijd voetbaltrainingen aan de Sterren van Morgen. Vervolgens vertelt Maikel hoe hij bij de Sterren van Morgen terecht is gekomen. Eens op een zekere dag vertelt Maikel, kwam hij Abdelhak Bakbachi tegen in Breda, die het idee had om iets met de jeugd en voetbal te doen. Toevallig had Maikel de volgende dag een overleg gepland staan en kon hij aan Abdelhak zijn ideeën voorleggen. Zo ontstond het BOS-project Sterren van Morgen, wat nu inmiddels is uitgegroeid tot een stichting. De Sterren van Morgen organiseren wedstrijden tegen profclubs, zaalvoetbaltoernooien en doen aan straatvoetbal. Maikel noemt de participanten aan het project rolmodellen voor een ieder in de wijk. Toch spreekt Maikel over een gemis aan erkenning voor het werk wat hij en vele andere verrichten in Breda. Zo verloren de Sterren van Morgen de finale van het KNVB-straatvoetbaltoernooi in 2008 van een team uit Leiden. De spelers uit dat team werden binnengehaald als helden door de burgemeester. In 2010 won de E-categorie van de Sterren van Morgen de finale van het KNVB-straatvoetbaltoernooi. Sterren van Morgen kreeg een schriftelijke felicitatie van de wethouder en daar bleef het ook bij. De stichting Surplus Welzijn organiseerde wel een feestje voor de winnaars. Maikel vertelt meer erkenning voor zijn werk te willen krijgen vanuit de gemeente en andere lokale overheden. Sterren van Morgen is wel een begrip geworden in Breda en dat bleek uit de oproep van Maikel om dit project niet te laten doodbloeden. In tijden van bezuinigingen sneuvelen veel initiatieven zoals deze, die toch een hele belangrijke functie hebben in de wijk. De diverse instanties beloofden elkaar er alles aan te doen om toch dit project levende te houden.


Leerzaam

Het derde thema betrof de leefwereld van jongeren. Jongeren kregen de gelegenheid om hun verhaal te doen over hun ervaringen met Sterren van Morgen. Hij of zij vertelde daarna steeds in het kort, hoe men bij dit project betrokken is geraakt en wat het voor hen persoonlijk heeft betekend.

De bijeenkomst werd toepasselijk afgesloten met een gezamenlijke Iftar-maaltijd. De gasten konden kennismaken met overheerlijk eten uit Turkije, Libanon, Burundi en Marokko. Maar hetgeen wat deze activiteit tot een groot succes maakte, was het verwezenlijken van de doelstelling om de burgers uit Breda en omstreken samen te brengen. De avond was gezellig, leerzaam en er was sprake van een oprechte maatschappelijke betrokkenheid.

Bron: Sterren van Morgen

 

Ajax- Sterren van Morgen groot succes!

 

Breda-18 mei 2010

 

Dinsdag 18 mei was voor veel spelers van Sterren van Morgen een droom in vervulling gegaan. Om 16.15 verzamelden zich meer dan 70 man voor het Buurtsportcentrum aan de Terheijdenseweg, alvorens daar per bus te vertrekken naar Amsterdam. Het was een groots spektakel en ondanks het feit dat een groot aantal spelers nogal gespannen was, had iedereen er ontzettend veel zin in. Het is namelijk niet iets wat je elke dag meemaakt. De uitslag was 3-2 en uiteraard heeft Ajax gewonnen.

 

Bron: Sterren van Morgen

 

Voetbalclub Barca bouwt verder met nieuw jeugdplan

 

dinsdag 11 mei 2010 | 07:34 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 11 mei 2010 | 07:38 Met een voetbaldag vol attracties probeert Barca de interesse van de jeugd uit Breda-noord te wekken. Ook meisjes grijpen de de kans om hun kunnen te tonen. foto Edwin Wiekens/het fotoburo

BREDA - "Op 18 mei voetballen we tegen de B-jeugd van Ajax", meldt Abdel Bakbachi trots. 'We' is de Sterren van Morgen, een grootschalig straatvoetbalproject.

"Mijn zoon Amien schreef een brief, de uitnodiging vanuit Amsterdam werd dankbaar ontvangen." Bakbachi meldt dat al zeven nog niet clubgebonden voetbaltalenten hun weg naar Betaald Voetbal Organisaties hebben gevonden. Sterren van Morgen nodigde afgelopen zaterdag, samen met het Buurtsportcentrum, Stichting Heroes en voetbalclub Barca 'Voetbal City' uit voor een voetbaldag. Samen betekent ook samen betalen.


Het doel? Jeugd uit de buurt naar het veld van Barca achter de schaatsbaan trekken.


"Meisjes, jongens, met of zonder voetbalschoenen, het maakt niet uit", zegt Samir Gaoui, sinds enkele maanden penningmeester bij de club. Samen met een nieuw bestuur bracht hij contributieplicht bij en hij saneerde een Barca in problemen. "Het mag sneller", zegt hij, "maar langzaam maar zeker krijgen we de club weer op de rails. Volgend seizoen gaan we met zes seniorenteams en een nog aan te vullen dameselftal de competitie in. Vanaf nu fixeren we ons vooral op jeugd, die de club moet onderbouwen."


Met flyers op de scholen en posters in de wijk wordt reclame gemaakt voor het speels opgezette Voetbal City. Voetbal in een kooi, levend tafelvoetbal, gericht in gaten schieten, het door de benen passeren (panna) en knikkervoetbal zijn zo de attracties. De Breda-noord jeugd druppelt letterlijk binnen op een motregenachtig voetbalcomplex. "Prima weer, toch?" roept het duo van het Almeerse Voetbal City opgewekt. "De hele week hebben we elders in stromende regen gewerkt."


Barca rekent op meer jonge voetballers dan er komen. "Advendo heeft een toernooi. Daar hebben we niet aan gedacht," constateert Samir Gaoui spijtig. Zijn voorzitter Jan Hopman moet hij missen vanwege een weekje vakantie. De jeugd vermaakt zich ondertussen. Elke nieuwkomer wordt persoonlijk benaderd en ingedeeld. Meisjes - hoofddoekje en voetbalschoenen - bewijzen dat er prima kan prima worden gespeeld. "Elke deelnemer vult een inschrijfformulier in met naam, leeftijd en adres", zegt Gaoui. "Na de dag worden ze benaderd om hier lid te worden." Buurtvaders zijn er voor begeleiding. Stichting Heroes benadrukt nog eens, dat het niet alleen om voetbal gaat. "Heroes werkt aan acceptatie en integratie. En dat begint bij goed onderwijs. Populair gezegd: Eerst een goed rapport, dan voetbal."Nieuwe leden kunnen zich opgeven via bestuur@vvbarca.nl

 

Bron: BN De Stem

 

Sterren van morgen stralen

 

door Cyril Rosman cyril.rosman@bndestem.nl. zaterdag 30 augustus 2008 | 07:00 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 30 augustus 2008 | 08:37 De Sterren van Morgen op het Johan Cruyffcourt in Noord. foto Ron Magielse/het fotoburo

BREDA - Breda-Noord wordt vaak als een achterstandswijk gezien.

Maar een ding waarin ze daar zeker geen achterstand in hebben, is voetballen. Sterker nog: tussen de flats in de Wisselaar en Geeren- Noord lopen misschien wel de beste voetballertjes van Breda.


Het is niet voor niks dat het voetbalproject 'Sterren van Morgen' steeds betere resultaten levert (een tweede plek op het NK Straatvoetbal, winnaars van de NAC-streetleague) en steeds meer voetballertjes naar NAC ziet gaan. "Sterren van Morgen wordt een soort voetbalschool", zegt Amin (15).


De vader van Amin, Abdelhak Bakbachi, heeft Sterren van Morgen drie jaar geleden opgezet, onder vleugels van Vertizontaal. "Ik was vroeger in Marokko al gek van voetbal en wilde er hier in Nederland ook weer wat mee doen", zegt hij. Maar behalve uit liefde voor voetbal, kwam het idee ook voort uit liefde voor de wijk. Sterren van Morgen moest er ook voor zorgen dat er minder jongeren doelloos rondhangen in Breda- Noord. De gedachte: wie voetbalt, veroorzaakt geen overlast.


Inmiddels doen er 150 jongens tussen de acht en achttien jaar mee aan het project. Ze trainen twee keer per week in een sporthal in Noord en spelen wedstrijden, naast de wedstrijden die ze spelen voor hun 'echte' clubs als Baronie en Advendo. Maar de voetballers komen niet langer meer alleen uit Wisselaar en Geeren-Noord. "Ze komen langzamerhand uit alle wijken van Breda." Dat maakt een andere doel van Bakbachi makkelijker: integratie. De voetballertjes die meedoen zijn een afspiegeling van de Nederlandse samenleving: Nederlands, Marokkaans, Turks, Antilliaans, Surinaams en Afghaans. "De jongens vragen weleens: mogen we een potje Nederlanders tegen Marokkanen doen, maar dat wil ik per se niet. Ik wil dat ze altijd gemengd voetballen."


Bakbachi heeft wel een probleem voor de toekomst. Hij wil ook huiswerkbegeleiding en computercursussen voor zijn voetballers opzetten. Maar daar krijgt Bakbachi voorlopig geen subsidie voor. "Maar ik ga door, want dit project mag niet verloren gaan."

 

Bron: BN De Stem

 

Kampioenschap straatvoetbal

 

door Cyril Rosman BREDA –. zaterdag 28 juni 2008 | 08:32 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 28 juni 2008 | 08:35

Twee Bredase teams strijden vandaag op de Dam in Amsterdam om de nationale titel straatvoetbal. De E-pupillen van JEKA en een D-team onder de naam 'Sterren van Morgen' doen mee aan het officiële KNVB-toernooi. De teams hebben eerder regionale voorrondes gewonnen. 'Sterren van morgen' is een project van Abdelhak Bakbachi en bestaat voornamelijk uit spelers uit Geeren-Noord.

 

Bron: BN De Stem

 

Voetballers 2e op landelijk

 

woensdag 02 juli 2008 | 07:15 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 02 juli 2008 | 07:20

BREDA - De Sterren van Morgen zijn afgelopen weekend tweede geworden op een landelijk toernooi voor straatvoetballers.

De finale van het toernooi werd gespeeld op de Dam in Amsterdam. De jongens komen voornamelijk uit Breda-Noord. De Sterren van Morgen is een project dat de jeugd in de wijk meer kansen moet bieden. Het wordt ondersteund door sociaal-culturele instelling Vertizontaal. Een team van E-pupillen van Jeka werd zesde in hun categorie.

 

Bron: BN De Stem

 

Opinie: Allochtonen in Breda moeten samen optrekken

 

donderdag 18 september 2008 | 07:58 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 18 september 2008 | 14:35

Allochtoon is een ruim begrip. Niemand heeft daarom het recht om namens álle allochtonen te spreken. Het is algemeen bekend dat de samenstelling van allochtonen van 25 jaar geleden niet te vergelijken is met die van nu. Voorheen had je voornamelijk Surinamers, Marokkanen en Turken, nu wonen hier ook Afghanen, Somaliërs, Iraniërs, Irakezen en nog vele anderen.

Daarom vraag ik de voorzitters van de Stichting Turken, Stichting Marokkanen en de Migrantenraad voor hun eigen achterban te praten. Wat hebben zij de afgelopen jaren voor hun doelgroep bereikt? Ik zou ook graag willen weten welke positieve bijdrage elk van deze organisaties heeft gehad voor de stad Breda. De organisaties dienen zich in te zetten voor de groepen waar ze voor staan. Flexibiliteit en contact met de Bredase samenleving is hiervoor een vereiste. Ik had gehoopt dat er in de krant een stuk zou verschijnen dat een maatschappelijk probleem aan de kaak zou stellen. Het ging echter over een onnozele discussie tussen bovengenoemde stichtingen en de migrantenraad waar geen enkele Bredanaar de vruchten van heeft kunnen plukken. Wellicht zit hier een politieke agenda achter.


Daarom roep ik de allochtonen in Breda op eensgezind te zijn. en ook om te kijken naar wie hun belangen het beste behartigt op het vlak van sport, cultuur en onderwijs. De allochtonen in Breda hebben behoefte aan organisaties die bereid zijn tijd en geld in hen te investeren. Aan organisaties, die bereid zijn voor hen activiteiten te organiseren om daarmee hun belangen te behartigen. Woorden tellen niet meer, daden wel. Ik ben niet zomaar tot deze conclusie gekomen. Dit heb ik namelijk in de praktijk kunnen ondervinden. Ik begeleid het sportproject Sterren van Morgen. In vier jaar tijd heb ik hiermee iets bereikt wat bovengenoemde stichtingen niet hebben kunnen bereiken en dit schrijf ik echt niet om mezelf op te hemelen. Aan ons project doen namelijk allerlei nationaliteiten mee, van autochtoon tot allochtoon.


Tenslotte hebben de allochtonen elke politieke partij nodig die hen steunt bij de problematiek, al is het maar een partij met een raadszetel. Het is van groot belang dat de allochtonen samen om de tafel gaan zitten en hun problemen bespreken, waardoor zij bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze mooie stad Breda. Daarbij is wel een vereiste dat de allochtonen hun persoonlijke en individuele geschillen achter zich laten. Er zijn namelijk een hoop nieuwe gezichten die bereid zijn om te werken aan een leefbare en kleurrijke stad.


Abdelhak Bakbachi uit Breda is begeleider van het sportproject Sterren van Morgen.

 

Bron: BN De Stem

 

Vv Barça bouwt op de puinhoop van 't verleden

 

dinsdag 10 februari 2009 | 09:06 | Laatst bijgewerkt op: maandag 16 februari 2009 | 19:44

Een nieuw jeugdplan moet VV Barça er weer bovenop helpen, zegt Ronald van Geene (r). Achter hem op de foto (vlnr) Michael Recort, Abdelhak Bakbachi, Edwin Hagen, Adil Boulakjar en Belo Doumbonya. foto René Schotanus/het fotoburo

De club heeft nog moeite met een deels afgeloste schuld, die de club als een molensteen om de nek hangt.

Lastig is de sanering van binnenuit om alle neuzen dezelfde kant uit te laten wijzen. Toch bouwt VV Barça op de puinhoop van een recent verleden.


"We hopen komend seizoen weer met een aantal jeugdteams de competitie te beginnen", zegt voorzitter Ronald van Geene. Rustig vaarwater, vraagt Van Geene na een periode, waarin slechte publiciteit de boventoon voerde. "Dat we zelf voor rust moeten zorgen, is duidelijk", vindt hij.


Van Geene voelt zich gesteund door een groep getrouwen, die VV Barça er bovenop moet helpen. "Omdat de club in de directe woonomgeving een taak heeft, een rol wil spelen in een traject van beter begrip." Van Geene wijst niet naar anderen, al zouden gemeentelijke instanties een handje toe kunnen steken. "Toen ik aantrad miste ik de discipline, de onderlinge loyaliteit bij de leden. Verder was er nauwelijks administratie en een slordig nagekomen contributieregeling."


Van Geene besloot met steun van het grootste deel van de club te saneren. "Tegenkrachten", zoals hij ze noemt, verdwenen. VV Barça trok één seniorenteam en twee jeugdelftallen terug uit de competitie, omdat regels niet werden nagekomen.


"Pijnlijk, bijna een halvering van het ledenbestand", baalt hij. "Maar noodzakelijk. Ik heb er vrienden mee verloren."


Hij vindt het ook storend dat in Breda de mening leeft, dat VV Barça gemeentelijk wordt onderhouden. "Niets ervan, we doppen onze eigen boontjes. Nemen onze verantwoordelijkheid. Met meer deskundigheid dan in het verleden. Geen bestuurlijke ervaring, geen effectieve begeleiding in de periode na de oprichting, brachten de club mede in problemen."


Van Geene werkt met zijn groep enthousiastelingen hard aan structuur. De leden onderschrijven die regels en leven ze na. "Een goed contributiebeleid is een vereiste", zegt hij. "Deze maand wordt er voor een jaar betaald. Alleen bij uitzondering is er de mogelijkheid van drie maanden vooruit betalen." De club heeft even overwogen de naam VV Barça te wijzigen. Een gedachte die snel overboord werd gezet. "Omdat het een mooie naam is en we het verleden niet weg poetsen", klinkt de voorzitter beslist.


VV Barça zou graag de supervisie terugkrijgen over de kantine. "Met meer inkomsten kunnen we schulden eerder terugbetalen en de mogelijkheden op sportpark Wisselaar vergroten", zegt Van Geene. "VV Barca wil van eigen kracht uitgaan en ambieert een spilfunctie in een multiculturele buurt. "Dat doen we samen met allerlei instanties."


De Sterren van Morgen, een gemêleerd elftal als uitkomst van één van de projecten, voetbalt vanavond tegen de C1 van NAC (kunstgras NAC, 19.30 ). Jongere 'sterren' komen morgen (zelfde tijd en locatie) aan de beurt tegen de D1 van NAC.

 

Bron: BN De Stem

 

Kennismakingstoernooi Sterren van Morgen

 

woensdag 11 februari 2009 | 08:01 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 11 februari 2009 | 08:06

 

BREDA - De Sterren van Morgen houden zondag een kennismakingstoernooi in het breedtesportcentrum aan de Terheijdenseweg.

Het voetbaltoernooi begint om 13.30 uur, iedereen is welkom.

 

Bron: BN De Stem

 

Opinie: Migranten zijn ook Nederlanders

 

door Abdelhak Bakbachi. donderdag 12 maart 2009 | 08:00 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 12 maart 2009 | 16:40

In het huidige politieke klimaat winnen steeds meer rechtse populistische partijen terrein. Het is tijd dat migranten laten zien dat zij ook deel uitmaken van de samenleving. De migranten zijn een makkelijke prooi geworden in handen van de politici.

Veel problemen worden afgeschoven op migranten. Een politiek succes wordt vaak geboekt door migranten in een kwaad daglicht te stellen. Dit is uiteraard zeer betreurenswaardig. Migranten maken ook deel uit van onze samenleving. Het zijn Nederlanders die net zoals u en ik het beste voor hebben met Nederland.


Ik zal u een voorbeeld geven dat betrekking heeft op Breda. Breda kende een lange periode een Migrantenraad. De afgelopen zeven jaar bestond deze uit twee mensen. Deze raad zou spreken namens alle migranten in Breda maar dat was een illusie. Bijkomend probleem was dat de Migrantenraad geen wettelijke basis had en niet ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel. De vraag die zich nu voordoet, is hoe deze Migrantenraad gefinancierd werd als we er van uitgaan dat er inkomsten waren?


Sinds kort bestaat er een initiatief om een nieuwe Migrantenraad op te richten. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd om de plannen hiervoor te bespreken. Twee van deze bijeenkomsten heb ik bijgewoond en wat mij opviel, was de snelheid waarmee deze nieuwe Migrantenraad allerlei beslissingen nam.


Ik maakte duidelijk dat ik het niet eens was met deze snelle aanpak. Ik pleitte ervoor om zoveel mogelijk migrantenorganisaties uit Breda bij dit initiatief te betrekken. Ik merkte echter dat mijn inbreng weinig gehoor kreeg en trok mij daarom terug. Ik vind namelijk dat een migrantenraad representatief moet zijn en op een democratische wijze samengesteld moet zijn.


Daarom doe ik hierbij een appèl op alle migrantenorganisaties en verenigingen met een positieve insteek die zich bezighouden met de integratie van Nederlandse immigranten op de volgende gebieden; onderwijs (vroegtijdige schoolverlaters, stageproblematiek), veiligheid, analfabetisme, sociaal-culturele activiteiten, sportactiviteiten. Ik vraag hen vooral om door te gaan met het goede werk dat zij verrichten in de stad Breda. Ik hoop dat er een groot samenwerkingsverband zal ontstaan tussen deze instanties en de gemeente.


Ik ben tot de volgende rekensom gekomen. Samenwerken plus cultuur plus sport is de snelweg tot integratie. Tot slot dit: er zijn nieuwe Nederlanders met een andere culturele achtergrond die Nederland kracht en diversiteit schenken. Het volstaat ons niet om alleen naar de negatieve punten te kijken.


We mogen niet vergeten dat de overgrote meerderheid van de migranten het hier goed doet. Het gaat hier om migranten die trots zijn op Nederland. Er zijn tal van voorbeelden te geven van migranten die uitblinken, onder wie Mohamad Rabbae, Prem Radhakishun, Nebahat Albayrak, Ahmed Aboutaleb, Ibrahim Affelay, Nourdin Boukhari en de lijst is zeer lang.


Wij zijn allen Nederlanders die ongeacht huidskleur, achtergrond, religie vreedzaam willen leven in Nederland. Dit is een boodschap aan een ieder die meewerkt aan het lange proces van integratie.


- Abdelhak Bakbachi is oprichter van het voetbalproject Stichting 'Sterren van morgen' in Breda.

 

Bron: BN De Stem

 

Platform 'Tafel' vandaag een feit

 

door Janine van de Casteel. maandag 16 maart 2009 | 08:40 | Laatst bijgewerkt op: maandag 16 maart 2009 | 08:45

BREDA - In Buurthuis Geeren-Zuid aan de Cornelis Joosstraat vond gisteren een voorbereidende bijeenkomst plaats om te komen tot het Bredase Platform Marokkanen. Vandaag vindt de officiële oprichting van het inspraakorgaan plaats.

Dat gebeurt in aanwezigheid van vertegenwoordigers van alle deelnemende organisaties: de Stichting Marokkanen Breda, Marokkaanse Jongeren, Islamitische Jongeren, Sterren van Morgen, Marokkaanse Buurtvaders, het Marokkaans Vrouwencomité en AIBAA (Advies- en Intermediairbureau voor Allochtonen en Autochtonen).


Het platform, ook wel de Marokkaanse Tafel genoemd, gaat in de toekomst fungeren als overlegorgaan met gemeentelijke instanties over alle zaken die van belang zijn voor de Marokkaanse gemeenschap. Het initiatief werd enthousiast ontvangen. De deelnemers zijn ervan overtuigd dat er voldoende draagvlak aanwezig is om met een eenduidige visie naar buiten te treden.


Sinds de jaren zeventig is er in Breda al een Stichting Marokkanen actief, waarvan E. Lamou voorzitter is. "Er is een groot verschil tussen het platform en de stichting", legt hij uit.


"De stichting, die is gevestigd aan de J.F. Kennedylaan, organiseert activiteiten voor Marokkanen en is een ontmoetingscentrum voor bijeenkomsten, ondermeer voor vrouwen en meisjes. Het platform daarentegen is een organisatie die het algemeen belang gaat behartigen van de circa vijfduizend Bredase bewoners van Marokkaanse afkomst."


Die belangen kunnen variëren van onderwijs en taalachterstand bij vrouwen, tot huisvesting en werkgelegenheid.

 

Bron: BN De Stem

 

Voetbaltoernooi Sterren van Morgen

 

vrijdag 27 maart 2009 | 07:27 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 27 maart 2009 | 07:31

BREDA - De voetbalorganisatie Sterren van Morgen houdt zondag in samenwerking met Buurt Sport Centrum (Surplus Welzijn) een voetbaltoernooi voor de jeugd (D, C, B en A) in het sportcentrum aan de Topaasstraat in Breda.

Begin 10.00 uur. Inschrijven: 06-40484173 of 06-38720902.

 

Bron: BN De Stem

 

Platform Marokkanen bundelt de krachten

 

door Palko Peeters. donderdag 16 april 2009 | 07:12 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 16 april 2009 | 07:21

BREDA - Na weken van intenstief overleg hebben acht organisaties in de stad waarin Nederlandse Marokkanen actief zijn, zich verenigd en de krachten gebundeld.

De nieuwe organisatie heet Platform Marokkanen en zal als één spreekbuis naar buiten treden.


Het gaat om een samenvoeging van de volgende stichtingen: Marokkanen Breda, Marokkaanse Jongeren, het Vrouwen Comité Breda, Sterren van Morgen, Moskee Arrahman (Archimedesstraat), Islamitische Jongeren (moskee Antiloopstraat) en de projecten Buurtvaders en Women Fit. Het bestuur, bestaande uit voorzitter Hassan Lammou, onder meer oprichter van het Buurtvader-project in noord, secretaris en woordvoerder Younes Nahnahi en penningmeester Abdelmajid Boudzra spreekt van een 'bijzondere gebeurtenis'.


Tachtig procent van de 'Marokkaanse zelforganisaties' zit nu volgens het bestuur onder één paraplu. "Het platform heeft als doel een belangrijke gesprekspartner te zijn voor de lokale overheid, voor overleg over zaken die betrekking hebben op de Bredase marokkanen, zoals over veiligheid, integratie, emancipatie en leefbaarheid", laat het bestuur weten.

 

Bron: BN De Stem

 

De bindende kracht van samen eten

 

door Domien Huijbregts. maandag 27 april 2009 | 07:36 | Laatst bijgewerkt op: maandag 27 april 2009 | 08:01

BREDA - Jacob Jamroz (16) is vandaag het stralende middelpunt.

Uren shoppen in de supermarkt en zwoegen in de keuken met ouders, tantes en een oom heeft een indrukwekkende hoeveelheid Poolse gebakjes, drankjes, worstjes en andere lekkernijen opgeleverd.


Samen met de Poolse muziek, de stapel Poolse kranten en de reusachtige Poolse vlag aan de muur kan het je niet ontgaan wat het thema is van de eerste editie van een serie culturele weken van het project 'Sterren van morgen'.


In totaal zijn er in het voetbalproject voor jongeren uit Breda-Noord twaalf nationaliteiten vertegenwoordigd. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken. Voor de komende maanden staan er dus ook nog onder andere Surinaamse, Turkse en Marokkaanse weken op het programma.


"En we sluiten af met een overkoepelende Nederlandse week", vertelt Michael Resort, die samen met Abdel Hak Bakbachi één van de drijvende krachten is achter het initiatief, waarbij zo'n driehonderd jongeren met voetbaltrainingen en wedstrijden tegen topclubs als NAC en Vitesse van de straat worden gehouden.


Alle activiteiten zijn voor een groot deel afhankelijk van de vrijwillige inzet van ouders. Hak Bakbachi gaat daarvoor regelmatig op huisbezoek. "Als je weet hoe de jongens wonen en in wat voor situatie ze zitten, kun je ze bovendien veel beter helpen als er problemen zijn."


Want het gaat bij het project om meer dan voetballen alleen, stelt Resort. "Na elke wedstrijd eten we bijvoorbeeld altijd samen. Het is niet alleen een goed moment om de wedstrijd te bespreken, maar ook om de jongens te leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. En daarbij leren de jonkies ook weer van de ouderen."


De gezamenlijke maaltijden hebben nog een groot voordeel, zegt Resort glimlachend. "Als ze straks door een scout van NAC worden uitgenodigd voor een lunch, weten ze tenminste hoe je je tijdens zo'n diner moet gedragen."

 

Bron: BN De Stem

 

Stadspromotie op veld van Barça

 

door Cyril Rosman. vrijdag 29 mei 2009 | 23:07 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 30 mei 2009 | 02:52

BREDA; - Het is bedoeld als promotie van Breda.

Om aan de rest van Nederland te laten zien hoe de Marokkaanse gemeenschap in Breda samenleeft en samenwerkt met anderen. "Het houden van een voetbaltoernooi leek ons een goede manier om dat te laten zien", zegt Embarak Lamou van de Stichting Marokkanen Breda.


Dus spelen op zondag (eerste pinksterdag) acht teams van vooral Marokkaanse voetballers uit verschillende delen van het land tegen elkaar op de velden van de Bredase voetbalclub Barça en in het gebouw van het Buurtsportcentrum daar. Het is de tweede keer dat de Stichting Marokkanen een dergelijk toernooi organiseert. Dit keer doet ze dat in samenwerking met Barça, vrijwilligersorganisatie Oneness Africa en voetbalproject Sterren van Morgen. Teams van die clubs en instelling doen ook mee aan het toernooi. Daarnaast doen de Bredase voetbalclub PCP en de culturele instellingen Al Gayma uit Rotterdam en Interhulp Migranten uit Veenendaal en Ede mee.


Lamou en Abderrahim Raji van de Stichting Marokkanen: "Het moet een echte familiedag worden. We nodigen Nederlandse Marokkanen uit heel Nederland uit om te kijken hoe wij hier in Breda samenleven. En iedereen uit de stad is natuurlijk ook welkom om te komen kijken. We hopen dat het toernooi ieder jaar een beetje kan groeien."


Het toernooi begint zondag om 10.00 uur.

 

Bron: BN De Stem

 

Professionele steun voor clubs Breda

 

door Nico Schapendonk. vrijdag 24 juli 2009 | 07:24 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 24 juli 2009 | 07:30

BREDA - Sportclubs, verenigingen en scholen in Breda kunnen voortaan steun verwachten van elf professionele 'combinatiefunctionarissen'. Ze worden ondergebracht bij diverse instellingen, variërend van Surplus Welzijn en De Nieuwe Veste tot Breda-Actief en Sterren van Morgen.

De gemeente Breda draait grotendeels voor de kosten op.


De grote meerwaarde van de professionele en door rijk en gemeente betaalde 'combinatiefunctionarissen' is dat diverse projecten nu de zekerheid hebben dat ze kunnen blijven bestaan.


Tot voor kort waren diverse activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld buurtsport hun leven niet zeker, omdat elk jaar weer moest worden gezocht naar geld om de betrokken vrijwilligers te financieren. Dat heeft tot een grote druk op besturen van clubs en scholen geleid.


Met het inzetten van de 'combinatiefunctionarissen' kan worden gegarandeerd dat de personeelbezetting in ieder geval op peil blijft.


Als het aan wethouder Marja Heerkens van Sociale Zaken ligt, zijn er in 2012 26 functionarissen in dienst bij diverse instellingen. Gezien het financiële zware weer waarin ook Breda zich bevindt is het de vraag of die streefdatum wordt gehaald. De functionarissen komen niet op de salarislijst te staan van de gemeente Breda.

 

Bron: BN De Stem

 

Sterren oefenen

 

zaterdag 24 oktober 2009 | 09:07 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 24 oktober

2009 | 09:50

BREDA; - De jeugdvoetballers van het Bredase project Sterren van Morgen zijn op hoog niveau beland. De spelers uit (voornamelijk) Breda-Noord spelen de komende weken oefenwedstrijden tegen jeugdteams van profclubs. Het C1-team van de Sterren speelt tegen de C1 van FC Dordrecht (26 oktober) en NAC (10 november).

De B1 neemt het op tegen Gent (27 oktober), RBC (3 november) FC Dordrecht (17 november), Helmond Sport (24 november) en VVV (8 dember). De D1 speelt op 25 november tegen NAC. De Sterren van Morgen kunnen die uitwedstrijden spelen dankzij geld van het FMO.

 

Bron: BN De Stem

 

Sterren van Morgen

 

De Stichting Sterren van Morgen wil, in samenwerking met Surplus Welzijn en NAC Streetleague, een participatieproject op het gebied van sport en cultuur uitvoeren voor jongeren van 8 tot 16 jaar in Breda Noord.

Bijdrage FMO: € 72.500,- voor 3 jaar

 

Bron: Gemeente Breda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                     

 

 

 

 


 

 

 

Stichting Sterren van Morgen © 2016